The issue of the subsidy of the Hellenic Copyright Organization by the Collecting Societies
Commercial Law Review (2013)
This article presents decision no. 5/2013 of Supreme Court of Greece.
Με εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση θεμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικής όσο και σε επίπεδο δικαστηριακής πρακτικής, αναλαμβάνει υποθέσεις οι οποίες αφορούν κυρίως σε εμπορικά σήματα, πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα και ονόματα χώρου (domain names). Στο πλαίσιο αυτό, εκπροσωπεί πλήθος επιφανών δημιουργών (σκηνοθέτες, συγγραφείς, συνθέτες, ζωγράφους, φωτογράφους κλπ.), καλλιτεχνών (ηθοποιούς, μουσικούς κλπ.) και άλλων δικαιούχων, καθώς και εταιρείες από διάφορους τομείς, όπως δισκογραφικές, εταιρείες παραγωγής, εκδοτικούς οίκους, εταιρείες τεχνολογίας και “gaming”, εταιρείες καλλυντικών και καταναλωτικών αγαθών ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και Αρχών, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων τους, παρέχοντας παράλληλα σχετικές στρατηγικές συμβουλές διαχείρισης. Επιπροσθέτως, διαθέτει εμπειρία στις διαπραγματεύσεις και τη σύνταξη συμβάσεων σχετικών με τη μεταβίβαση και εκμετάλλευση Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Η Πηγή Κωνσταντίνου ειδικεύεται, επίσης, στο Εταιρικό Δίκαιο και παρέχει συμβουλές σε πελάτες εντός και εκτός των εθνικών συνόρων, αλλά και νομικές υπηρεσίες σχετικά με σύσταση εταιρειών και εταιρική διακυβέρνηση, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές και πολύπλοκες Συγχωνεύσεις και Εξαγορές που αφορούσαν τόσο συμφωνίες μεταβίβασης μετοχών όσο και συναλλαγές επί περιουσιακών στοιχείων.
Πολλές εταιρείες Μέσων Ενημέρωσης (τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, εκδότες περιοδικών και εφημερίδων, ιστοσελίδες ενημέρωσης) επιζητούν την υποστήριξή της όσον αφορά σε ζητήματα που πηγάζουν από την καθημερινή τους λειτουργία -συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία- και την εκπροσώπησή τους ενώπιον των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών. Η Πηγή Κωνσταντίνου παρέχει, ακόμη, νομική υποστήριξη σε Εταιρείες Τεχνολογίας, όσον αφορά στην προστασία και εκμετάλλευση λογισμικού και την προστασία δεδομένων, αλλά και σε ιδιώτες και Οργανισμούς (όπως Οίκοι Δημοπρασιών) για όλους τους τομείς του Δικαίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στο Δίκαιο περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο Εμπορικό Δίκαιο από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει Επισκέπτης Λέκτορας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (International Hellenic University), διδάσκοντας το μάθημα “Introduction to Copyright Law” («Εισαγωγή στο Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας») για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Τέχνη, Νομική και Οικονομία (2012). Έχει, επίσης, διατελέσει Εξωτερικός Επιστημονικός Συνεργάτης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚ), διδάσκοντας την ενότητα «Δίκαιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Πνευματικής Ιδιοκτησίας» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» (2016). Τέλος, συμβάλλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη συγγραφή της ενότητας για το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, για την έκδοση «Lexology – Getting the Deal Through» και το διεθνές περιοδικό Chambers.